Aloe vera Barbadensis var. Miller (Aλόη Βέρα ή Αλόη η γνήσια)

Η μητρική φυτεία στην Ελλάδα

Ό πρώτος καλλιεργητής Aloe vera barbadensis Miller στην Ελλάδα είναι ο κύριος Ηλίας Χρονάκης. Η φυτεία του ξεκίνησε το 1995 και βρίσκεται στην Κρήτη. Στην Κρήτη άλλωστε μέχρι και σήμερα δραστηριοποιείται η πλειοψηφία των καλλιεργητών.

Τι είναι η Αλόη Βέρα;

Η λέξη «αλόη» προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «alloeh» και σημαίνει «πικρή και λαμπερή ουσία», ενώ η λέξη «βέρα» έχει τη ρίζα της στα λατινικά και σημαίνει «αληθινός». Έτσι εάν ακολουθήσουμε το νήμα της σημασίας που έχει ένα από τα πολλά ονόματα του φυτού, μπορούμε να πούμε ότι η «πικρή και λαμπερή ουσία» μας αναγεννά και επαναφέρει την υγεία στον οργανισμό μας. Και αναφερόμαστε σε μία μόνο από τις ονομασίες που υπάρχουν, γιατί η αλόη είναι ένα φυτό με περισσότερες από 360 ποικιλίες. Τα είδη που χρησιμοποιούνται περισσότερο στο εμπόριο και στον τομέα των φαρμάκων, των καλλυντικών και της διατροφής είναι, εκτός από την αλόη βέρα (ή Aloe barbadensis Miller, γνωστή επίσης και ως Αλόη των Μπαρμπάντος), η Aloe arborescens, η Aloe saponaria, η Aloe ferox( ή Αλόη η άγρια) και, σε μικρότερο βαθμό, η Aloe Perryi.

Η ιστορία της Αλόης

Η αλόη έχει κατά καιρούς θεωρηθεί από διάφορους πολιτισμούς ότι διαθέτει μια ποικιλία χαρακτηριστικών, από μαγικές δυνάμεις έως και θεραπευτικές και αναζωογονητικές ιδιότητες, τόσο στο πλαίσιο των ιατρικών πρακτικών αρχαίων πολιτισμών. Οι Αιγύπτιοι εκτιμούσαν τις θεραπευτικές και τις καλλυντικές αρετές της αλόης, όπως φαίνεται από τις μεταφράσεις σε πάπυρους, σύμφωνα με τις οποίες οι ιερείς και οι αλχημιστές χρησιμοποιούσαν τακτικά αυτό το φυτό στα ιατρικά τους παρασκευάσματα. Για τους μουσουλμάνους το φυτό ήταν θρησκευτικό σύμβολο, ενώ οι προσκυνητές στη Μέκκα αποκτούσαν το προνόμιο να μπορούν να κρεμούν στο κατώφλι τους ένα φυτό αλόης. Στην Ευρώπη, σε εποχές πανώλης, έκαιγαν το φυτό σε δημόσιες πλατείες για εξαγνισμό και απολύμανση. Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, το σώμα του Χριστού ήταν αλειμμένο με αλόη και σμύρνα. Οι Ασσύριοι χρησιμοποιούσαν την αλόη ως ποτό για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών προβλημάτων και για την εξάλειψη αερίων, και στην Ασία, που διαθέτει μεγάλη και τεκμηριωμένη ιατρική παράδοση, οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν την αλόη ως φάρμακο ήταν οι Κινέζοι. Οι κρεολοί της Αιτής και οι ιερείς βουντού ονόμαζαν την αλόη «φυτό της αιωνιότητας» και τη χρησιμοποιούσαν στις τελετές εξαγνισμού της ψυχής, του σώματος και του νου. Από τον Πλάτωνα που τοποθετεί τη χρήση της αλόης στη μυθική Ατλαντίδα, μέχρι και το Γιουκατάν και τους πολιτισμούς των Μάγια και των Τολτέκων, και μέχρι την αρχαία Σουμέρια, όπου σε πήλινες επιγραφές που βρέθηκαν στις ανασκαφές της πόλης Νιπούρ περιγράφονται οι θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης για την αντιμετώπιση στομαχικών προβλημάτων, οι τόσες ταυτόσημες χρήσεις από τα βάθη ακόμα της ιστορίας, καθιστούν αυτό το φυτό και τα προϊόντα του μοναδική περίπτωση που ένα φυτό χρησιμοποιήθηκε μέσα στους αιώνες και από αμέτρητους πολιτισμούς για την θεραπεία διάφορων ασθενειών βάσει της αποδεδειγμένης του αποτελεσματικότητας.

Χημική Σύσταση της Αλόης Βέρα

Τις τελευταίες δεκαετίες, η τεχνολογική πρόοδος στις εργαστηριακές έρευνες συνέβαλε στο να μειώνονται όλο και περισσότερο τα άγνωστα στοιχεία αυτού του περίεργου αινίγματος που λέγεται αλόη. Έτσι έχουν διευκρινιστεί με σιγουριά δύο σημεία. Πρώτον, ότι εκτός από τα θρεπτικά συστατικά, η ποσότητα και η ποικιλία των συστατικών και των στοιχείων που περιέχονται στην αλόη δεν υπάρχουν ούτε στα πιο σύνθετα φυτικά είδη, και έτσι ακόμα και σήμερα συνεχίζονται οι έρευνες για την μοριακή σύνθεση του φυτού οι οποίες θα μας δώσουν νέα αποτελέσματα. Δεύτερον, ότι η συνύπαρξη όλων αυτών των συστατικών είναι αυτό που δίνει στην αλόη τις μοναδικές θεραπευτικές της ιδιότητες οι οποίες την καθιστούν, μεταξύ των αναρίθμητων άλλων πλεονεκτημάτων της, το καλύτερο φυσικό καλλυντικό. Η αλόη έχει περισσότερα από 160 διαφορετικά συστατικά, και για να δώσουμε ένα μόνο παράδειγμα, έχει την δυνατότητα να ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος χάρη σε μια ουσία του που ονομάζεται ακεμαννάνη. Αυτό το συστατικό της αλόης βασικά ανοίγει τα τριχοειδή αγγεία και έτσι το αίμα κυκλοφορεί πολύ καλύτερα, βοηθώντας τον οργανισμό να αποτοξινωθεί. Παρακάτω παρουσιάζεται ένας ενδεικτικός πίνακας των στοιχείων που περιλαμβάνει.

Βιταμίνες

Βήτα Καροτένιο
Βιταμίνη Β1
Βιταμίνη Β2 Φολικό Οξύ
Βιταμίνη C Βιταμίνη Β3 Βιταμίνη Β6 Βιταμίνη Ε
Χολίνη

Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία

Ασβέστιο
Μαγνήσιο
Νάτριο
Χαλκός
Σίδηρος Μαγγάνιο Κάλιο
Ψευδάργυρος Χρώμιο
Γερμάνιο

Βασικά και μη αμινοξέα

Λυσίνη
Θρεονίνη
Βαλίνη
Μεθιονίνη
Αλανίνη Λευκίνη Ισολευκίνη
Φαινυλαλανίνη
Τρυπτοφάνη
Κυστίνη Ιστιδίνη
Αργινίνη
Υδροξυπρολίνη
Ασπαρτικό Οξύ
Τυροσίνη Σερίνη
Γλουταμινικό Οξύ
Προλίνη Γλυκίνη Γλυκόκολλα

Ανθρακινόνες

ΑλοÏνη
ΙσοβαρβαλοÏνη
ΒαρβαλοÏνη
Χρυσοφανικό Οξύ Κινναμικό Οξύ Εμοδίνη της αλόης
Εστέρας κινναμικού οξέος
Ανθρακένιο
Ανθρανόλη
ΑλοÏκό Οξύ

Αιθέρια έλαια
Ρεσιστανόλες

Μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες

Κυτταρίνη
Γλυκόζη Μαννόζη Γαλακτόζη
Αλδοπεντόζη Φρουκτόζη
Αραβινόζη
Ξυλόζη
Γλυκομανάνη Ακεμαννάνη

Ένζυμα

Οξειδάση
Αμυλάση Καταλάση
Λιπάση
Αλανινάση

Επιστημονικές έρευνες

Έρευνες έχουν γίνει στα πλέον γνωστά πανεπιστήμια και ινστιτούτα διαφόρων χωρών όπως Αμερική, Ρωσία, Ιαπωνία, Αυστρία, Κίνα κα Οι έρευνες, κινούνταν στην επίδραση της αλόης και των παραγώγων της στα ακόλουθα ιατρικά πεδία:

 Σκλήρυνση κατά πλάκας και φυματίωση

 επούλωση

 επιδράσεις στην ψωρίαση

 προστασία από ιούς και βακτήρια

 ενίσχυση των ερυθρών αιμοσφαιρίων

 όγκοι

 φροντίδα δοντιών κα

Θεραπευτικές Ιδιότητες της αλόης

Η αλόη έχει αποδεδειγμένα(με μεγάλο αριθμό κλινικών μελετών) πολυάριθμες θεραπευτικές ιδιότητες, παρακάτω θα αναφερθούν επιγραμματικά μόνο μερικές από αυτές:

 Ενεργεί προστατευτικά κατά των βλεννών του βλεννογόνου του στομάχου

 Λόγω της αντιφλεγμονώδης δράσης της είναι χρήσιμη σε ασθένειες των εντέρων, όπως τη νόσο του Κρον και την ελκώδη κολίτιδα

 Προλαμβάνει και μειώνει τις αρθριτικές φλεγμονές

 Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα

 Έχει σημαντική ανοσοτροποποιητική και αντιμικροβιακή δράση

 Δρα προληπτικά στις περιπτώσεις ιώσεων του αναπνευστικού

 Περιέχει στερόλες και έτσι δρα ως αντιφλεγμονώδες

 Βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος διαστέλλοντας τα τριχοειδή αγγεία

 Εξαφανίζει τον κνησμό

 Τα πρωτεολυτικά ένζυμα καταστρέφουν τους νεκρούς ιστούς, καθαρίζοντας τα τραύματα

 Έχει μυκητοκτόνο δράση

 Μπορεί να μειώσει την αιμορραγία

 Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και δρα κατά των καρκινικών όγκων

 Θεραπεύει τα εγκαύματα και τα εκζέματα του δέρματος που προκαλούνται μεταξύ άλλων, από ηλιακή ακτινοβολία ή ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία

 Μειώνει τις σκούρες κηλίδες στο δέρμα

 Μειώνει συμπτώματα ψωρίασης

 Βοηθά στη θεραπεία των πληγών και των ελκών του στόματος

Χρησιμοποιείται ως ομοιοπαθητικό φάρμακο από το 1864 από τον Δρ. Κονσταντιν Χέρινγκ. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο της αλόης χρησιμοποιείται ειδικότερα για να καταπραΰνει τη συμφόρηση των οργάνων της πυέλου, της κοιλιάς και του εγκεφάλου, όπως πχ η ελαφριά πρόπτωση μήτρας, τα προβλήματα προστάτη, η δυσκοιλιότητα ή οι πονοκέφαλοι. Η λήψη αλόης ενδείκνυται για άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, ειδικά άτομα προχωρημένης ηλικίας, ή άτομα που κουράζονται γρήγορα. Επίσης η χρήση της συνίσταται σε άτομα που καταναλώνουν πολύ μπύρα. Χρησιμοποιείται επίσης σε ελιξίρια, ανθοÏάματα κτλ

Πότε μας χρειάζεται ένα φύλλο αλόης;

Ένα φύλλο αλόης μας χρειάζεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Αιμορροΐδες

Ακμή

Αλλεργίες

Ανεμοβλογιά – Ιλαρά – Ευλογιά

Ανορεξία

Αντισύλληψη

Απολύμανση

Αποσμητικό

Αποτρίχωση

Αποχρεμπτικό

Αρθρίτιδα

Αρτηριοσκλήρωση

Άσθμα

Αϋπνία

Αφωνία

Βρογχίτιδα

Δέρμα

Δίαιτα

Διάρροια & κολικός εντέρου

Δόντια

Εγκαύματα

Εγκυμοσύνη(για ραγάδες μετά την εγκυμοσύνη κατά την διάρκεια πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της στην περιοχή της κοιλιάς!!) – Θηλασμός

Επιπεφυκίτιδα

Ηλιοθεραπεία

Καθαρτικό

Κηλίδες στο δέρμα

Κιρσοί

Κρεατοελιές και «πόδι χήνας»

Μαλλιά

Μασάζ

Μάτια (μαύροι κύκλοι κτλ)

Μυκητιάσεις

Ναυτία

Ξύρισμα

Σακχαρώδης διαβήτης

Στομάχι

Ψωρίαση κα

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την χρήση της αλόης

I. Η αλόη θεωρείται ασφαλής όταν χρησιμοποιείται για επάλειψη στο δέρμα και σπάνια προκαλεί αλλεργική αντίδραση (Τεστ αλλεργίας: αλείψετε με ζελέ αλόης την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα σας. Σε 15 λεπτά θα δείτε εάν το δέρμα σας έχει κάποια κοκκινίλα)

II. Το φύλλο της αλόης περιέχει αλοΐνη. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει υπακτική λειτουργία. Χρειάζεται προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση της από το στόμα γιατί μπορεί να προκαλέσει κράμπες και διάρροια.(Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 60-120ml)

III. Πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ξένων οργάνων, γυναίκες που είναι στη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού, και άτομα που έχουν προβλήματα με πόνους στην κοιλιά, ιστορικό ειλεών ή αλλεργία στο σκόρδο, στο κρεμμύδι και σε άλλα φυτά της οικογένειας αυτής.

IV. Η αλόη μπορεί να αλληλεπιδράσει με την υδροκορτιζόνη, τα διουρητικά, τα αντιπηκτικά και με τα φάρμακα για τον διαβήτη

V. Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του παγκρέατος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί προσαρμογή της δόσης ινσουλίνης

VI. Λόγω της καθαρτικής δράσης, μπορεί ακόμα να ρίξει τα επίπεδα του καλίου στο αίμα και να προκαλέσει αρρυθμίες

VII. Η χρήση της αλόης σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την φαρμακευτική αγωγή και να συμβουλύεστε πάντα τον γιατρό σας.

Χρήση της αλόης σε ζώα και άλλες εφαρμογές

Ο Μπιλ Κόουτς, στο βιβλίο του «Πλάσματα υπό την προστασία μας», εξηγεί τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του φυτού για την θεραπεία τραυμάτων στα ζώα, και στις εργασίες του περιγράφει πως οι εκπαιδευτές αλόγων του ιπποδρόμου το χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, για να μειώσουν το πρήξιμο στα πόδια των ζώων λόγω έντονης άσκησης. Ωστόσο οι κτηνιατρικές χρήσεις της αλόης δεν περιορίζονται στις δερματολογικές εφαρμογές του. Χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, αφού τα συστατικά βοηθούν στη διάσπαση των λιπαρών πρωτεϊνών και του αμύλου βοηθώντας τα ζώα να εκμεταλλευτούν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στην τροφή. Επίσης το τσελ χρησιμοποιείται στα σκυλιά για την αντιμετώπιση τσιμπημάτων από ψύλλους. Προσθήκη μίας μικρής ποσότητας αλόης στο νερό των ζώων, βοηθά στην βελτίωση των πεπτικών προβλημάτων των σκύλων και στην αρθρίτιδα, στην αντιμετώπιση της λευχαιμίας των αιλουροειδών, στους όγκους σε σκυλιά και γάτες και στις φλεγμονές των ούλων από την πλάκα, με απευθείας εφαρμογή του φύλλου. Επίσης στις κότες η χρήση της βοηθά στην θεραπεία από ευλογία και άλλες μολυσματικές ασθένειες. Η αλόη χρησιμοποιείται στη φυσική κατάσταση της για να απορροφά σχεδόν το 90% της τοξικότητας που παράγουν υλικά όπως PVC, υαλοβάμβακας, βερνίκια και βαφές καθώς και την βλαπτική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τηλεοράσεις και υπολογιστές. Συνίστανται η ύπαρξη ενός φυτού κοντά στις ηλεκτρικές συσκευές για να καθαρίζει το περιβάλλον γύρω μας. Επιπρόσθετα η αλόη από τον 19ο αιώνα ήδη χρησιμοποιούνταν ως εντομοκτόνο και για την αντιμετώπιση του σκόρου.(Μπαλατσόφσκι 1951 & Μαρκήσιος του Τουρίνου 1860) Τέλος θεωρείται από αρχαιοτάτων χρόνων ως ένα φυτό που φέρνει καλή τύχη στο σπίτι.

Εξαγωγή του ζελέ της αλόης από το φύλλο

Πλένετε πολύ καλά το φύλλο με άφθονο νερό

enter image description here

Κόβετε το κομμάτι που θέλετε να χρησιμοποιήσετε

Με ένα μαχαίρι αφαιρείται τις ακανθώδεις άκρες του φύλλου enter image description here

Ξεπλύνετε πάλι με άφθονο νερό Αφαιρείται τον εξωτερικό φλοιό του φύλλου και από τις 2 πλευρές 1-2 χιλιοστά από τον εξωτερικό φλοιό Βάλτε το μαχαίρι σας ανάμεσα στο φύλλο της αλόης και τραβήξτε το στην αντίθετη κατεύθυνση με το πίσω μέρος του μαχαιριού έτσι το φύλλο θα χωριστεί σε δύο ίσα μέρη. enter image description here

Αφαιρείτε το ζελέ απο τις εσωτερικές πλευρές του φύλλου, είτε με ένα κουτάλι, είτε με το μαχαίρι. enter image description here

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Μην ξεχάσετε να αποθηκεύσετε το χυμό αλόης σας στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε ένα γυάλινο ή ένα ασφαλές για τα τρόφιμα πλαστικό δοχείο (κατά προτίμηση καφέ ή σκούρο πράσινο γυαλί γιατί μπλοκάρει την περισσότερη ακτινοβολία φωτός). Ακόμη και μια μικρή ποσότητα χυμού αλόης μπορεί να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο. Για να διαρκέσει ακόμα περισσότερο και για την πρόληψη από πιθανό αποχρωματισμό (ο χυμός σας θα γίνει τελικά καφέ χρώμα), προσθέστε μια σταγόνα βιταμίνη Ε και μια σταγόνα από εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ, ή μίγμα από κιτρικό οξύ σε σκόνη. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι η Αλόη είναι καλύτερη όταν είναι φρέσκια.

Πηγές: Αλόη Βέρα η Θαυματουργή (Lourdes Prat – Teresa Ribo)

Find us on facebook