Αισθησιακή Αρωματοθεραπεία Μέρος Α (Εισαγωγή - Γυναίκα)

Αισθησιακή Αρωματοθεραπεία

                      «Natura est deus in rebus»

Να ξεκινήσουμε μία σύντομη αλλά σημαντική εισαγωγή στα αιθέρια έλαια, τις ιδιότητες και την σημασία τους, πριν μπούμε στο βασικό αντικείμενο του παρόντος άρθρου.

Το 1980 ο δρ Τειλορ από το Πανεπιστήμιο του Όστιν στο Τέξας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα αιθέρια περιέχουν τόσες χημικές ουσίες που όλοι οι χημικοί του κόσμου και να ασχοληθούν δεν θα μπορούσαν να τις αναλύσουν σε 1000 χρόνια». Σαφώς και αυτό είναι υπερβολή άλλωστε έχει προχωρήσει πάρα πολύ η αναλυτική χημεία και οι μέθοδοι προσδιορισμού ωστόσο να συμπληρώσουμε ότι η μαγική αυτή συνέργεια (Deus Magica Synergy - DMS όπως την αποκαλούμε) όλων των ενώσεων που τα αποτελούν, σίγουρα, μπορεί ούτε σε 1000 χρόνια να βρεθεί ο ακριβής ρόλος της καθεμίας από αυτές.

Επιπλέον να τονίσουμε την πλήρη αντίθεση, στην χρησιμοποίηση σε πληθώρα σκευασμάτων API ενώσεις, χάνοντας αυτή την πολύτιμη συνέργεια (επειδή έχει ξανά αναφερθεί μην πλατειάσουμε για αυτό το θέμα άλλο και χαθεί η ουσία). Τέλος πέρα από την ελαιώδη φάση της απόσταξης υπάρχει και η υδάτινη φάση (Υδραζόλ) όπου μέσα σε αυτήν περιέχονται μοναδικές υδατοδιαλυτές ενώσεις τρομακτικού ενδιαφέροντος αλλά θα αναφερθούν σε ξεχωριστό άρθρο καθότι είναι και μεγάλο το ενδιαφέρον αλλά και τεράστιός ο όγκος των στοιχείων που θέλουμε να παραθέσουμε.

O δρ Σίλχερ από το Πανεπιστήμιο Φρίεν του Βερολίνου ανακάλυψε ότι τα αιθέρια έλαια φτάνουν στο αίμα πιο γρήγορα με την εισπνοή παρά με την πρόληψη από το στόμα. Η υψηλή δε ηλεκτρική αντίσταση που εμφανίζουν τα αιθέρια σημαίνει ότι δεν αλλοιώνονται από θερμικές, ηλεκτρικές, και μαγνητικές λειτουργίες του σώματος. Συνεπώς μπορούν εύκολα να φτάσουν στην περιοχή που χρειάζεται επανευθυγράμμιση και θεραπεία. Αυτό σαφώς και δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τις Φαρμακοβιομηχανίες που αρχικά προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν την δράση τους και αφετέρου να τα χρησιμοποιούν σαν ένα σύστημα «διανομής» των χημικών φαρμάκων μέσα στον οργανισμό.

Μια μικρή μόνο ιστορική αναδρομή και παράδειγμα θεραπευτικής χρήσης τους είναι ότι κατά την πανδημία της πανώλης στο Λονδίνο η μόνη πληθυσμιακή ομάδα που δεν την επηρέασε ήταν εκείνη των εργαζομένων στα Αρωματοποιεία (να προσθέσουμε εδώ ότι τότε χρησιμοποιούσαν καθαρά και φυσικά αιθέρια σε αντίθεση με τις μέρες μας, που είναι κατά κόρον χημικά και προϊόντα βιοσύνθεσης, εξού και τα υψηλά ποσοστά σοβαρών ασθενειών και παθήσεων των εργαζομένων στον αντίστοιχο χώρο και τομέα, παρόλο και των προστατευτικών μέσων που κατά κόρον χρησιμοποιούνε, για να μην τονιστεί και πόσες σοβαρές ασθένειες προκύπτουν από το αποτύπωμα και την χρήση τους…)

Το ένα τρίτο των σύγχρονων φαρμάκων στηρίζεται σε αιθέρια έλαια. Μερικά σύντομα παραδείγματα θεραπευτικής χρήσης και τρόπου λειτουργίας των αιθέριων ελαίων είναι τα ακόλουθα:

 1. Οι επιστήμονες εξουδετέρωσαν τον βάκιλο του τυφοειδούς πυρετού με έλαιο κανέλλας σε 12 λεπτά

 2. Το έλαιο από θυμάρι είναι 12 φορές πιο αποτελεσματικό ως αντισηπτικό από το καρβολικό οξύ

 3. Τα αιθέρια φεύγουν από το σώμα εξίσου ειρηνικά όπως εισέρχονται και ανάλογα με το έλαιο οι συνηθισμένες οδοί είναι τα ούρα, κόπρανα, ιδρώτας και η εκπνοή από τους πνεύμονες. Τα αιθέρια είναι τρομερά αποτελεσματικά στην αποβολή κάθε είδους επικίνδυνων τοξινών από τον οργανισμό συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων, των ελεύθερων ριζών και των ιών.
 4. Τα αιθέρια έλαια είναι φυσικοί εξισορροπιστές και έχουν την ικανότητα να επιφέρουν μεταβολές σε πολλούς διαφορετικούς τομείς διατηρώντας την ισορροπία ανάμεσα στην οξείδωση και την αναγωγή και επειδή το pH τους είναι συνήθως όξινο, δυσκολεύει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.
 5. Σύμφωνα με τον δρα Ζαν Βαλνετ «η υψηλή αντίσταση των αιθέριων ελαίων….αποθαρρύνει τη διάχυση των λοιμώξεων και των τοξινών». Η γνωστή αναλγητική επίδραση που ασκούν πχ στους πόνους της αρθρίτιδας, των ρευματισμών και της περιόδου, μπορεί να εξηγηθεί ίσως από το γεγονός ότι ελέγχουν τα ένζυμα που ευθύνονται για την διάσπαση των φυσικών κατευναστικών ουσιών του σώματος, των ενδορφινών.
 6. Τα αιθέρια έλαια τροποποιούν τα ηλεκτρικά πεδία του οργανισμού. Είναι αντικείμενο εταιρικής έρευνας με πιθανά πολλαπλά και καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα.
 7. Τα αιθέρια έλαια αποτελούν φυσικούς «πυκνωτές» μπορούν δηλαδή να αποθηκεύουν ενέργεια και να την εκλύουν όταν χρειάζεται. Μπορεί επίσης να είναι «σουπερ-βιοκαταλύτες» λόγω των ηλεκτρικών τους ιδιοτήτων ενισχύοντας την επίδραση των χημικών διεργασιών.
 8. Τέλος, γιατί θα μπορούσαμε να σπαταλήσουμε πάρα πολλές σελίδες μόνο για τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων αλλά και πάλι ξεφεύγουμε από τον στόχο του παρόντος άρθρου, τα αιθέρια έλαια ασκούν αποδεδειγμένα ιδιαίτερα θετική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος (και συνδέεται με τη χρήση τους σε συνδυασμό με το θεραπευτικό μασάζ). Η αυξημένη ροή αίματος βελτιώνει την τροφοδοσία των ιστών με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, και απομακρύνει αποτελεσματικά το διοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα απόβλητα που παράγονται από το μεταβολισμό των κυττάρων. Το ανοσοποιητικό σύστημα βελτιώνεται από την γενική αύξηση της κίνησης ενώ μειώνεται το ιξώδες του αίματος. Η καλή κυκλοφορία είναι ζωτική για την καλή υγεία και επηρεάζει την λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος συμπεριλαμβανομένου και του εγκέφαλου. Το οξυγόνο βοηθά επίσης στην παραγωγή ATP του βασικού καυσίμου του οργανισμού, καθώς επιτρέπει την διάσπαση της γλυκόζης σε ομάδες ακετυλενικών μορίων. Στη συνέχεια τα μόρια αυτά μεταφέρονται στα μιτοχόνδρια, τα μικρά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα, όπου υποβάλλονται στον κύκλο του Krebs για να γίνουν καθαρή ATP. Τα αιθέρια έλαια περιέχουν γλυκοζίτες, από τους οποίους παράγεται μέσα στον οργανισμό γλυκόζη, η πρώτη ύλη για την παρασκευή της ATP. Αυτό μπορεί να εξηγεί εν μέρει γιατί μερικά αιθέρια έλαια ενεργοποιούν τόσο πολύ τον οργανισμό. Ένας άλλος σημαντικός παράγων, που εξηγεί την αποτελεσματικότητα των αιθέριων ελαίων, είναι το γεγονός ότι μειώνουν το στρες και την ένταση, που είναι γνωστό πως περιορίζουν τον εφοδιασμό του οργανισμού με οξυγόνο αλλά επίσης μπλοκάρουν το ανοσοποιητικό.

Η λεπτή αίσθηση της όσφρησης

Η αμυγδαλή ένα όργανο που βρίσκεται στον εγκέφαλο δέχεται μηνύματα που αφορούν την όσφρηση, συνδέεται επίσης με την έκφραση των συναισθημάτων και επιπλέον συνδέεται άμεσα με την έκλυση των ορμονών που ελέγχουν την σεξουαλική ανάπτυξη και δραστηριότητα. Το ένα τέταρτο περίπου των ατόμων που έχουν χάσει την αίσθηση της όσφρησης ταυτόχρονα παρουσιάζουν απώλεια ερωτικής επιθυμίας. Τα αρώματα, τα συναισθήματα και η μνήμη συνδέονται αναπόσπαστα μεταξύ τους. Μέσα από το στεφανοειδές σύστημα, διεγείρονται ο υποθάλαμος και η υπόφυση προκαλώντας αντιδράσεις στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και στο ενδοκρινικό (ορμονικό σύστημα) επηρεάζοντας έτσι τα νεύρα, τις ορμόνες, την θερμοκρασία του σώματος, την παραγωγή ινσουλίνης, την όρεξη, την δίψα, το επίπεδο των θερμίδων, την πέψη, το στρες, την άπωση, την σεξουαλική διέγερση και τον έρωτα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά το στεφανοειδές σύστημα συνδέεται επίσης με το θάλαμο και τον νεοφλοιό, δίνοντας στα αρώματα την ικανότητα να επηρεάζουν την συνειδητή σκέψη και τις συνειδητές αντιδράσεις. Για να συνοψίσουμε λοιπόν, αυτά που μυρίζουμε επηρεάζουν σχεδόν τα πάντα από τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις και τα ορμονικά επίπεδα μέχρι ένα ολόκληρο φάσμα ζωτικών οργανικών διεργασιών, ενώ επιπλέον μπορούν να επηρεάσουν το αν σκεφτόμαστε σωστά και τον τρόπο που φερόμαστε.

Η σύνδεση ανάμεσα στην οσμή και την παραγωγή ορμονών επιβεβαιώνεται και πάλι από πειράματα που δείχνουν πως οι γυναίκες που μυρίζουν συχνά αντρικό ιδρώτα έχουν πιο τακτική περίοδο, ενώ η εμμηνόρροια αρχίζει πιο νωρίς στα κορίτσια που συναναστρέφονται πιο συχνά άντρες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι από τις μασχάλες εκκρίνεται ένας ελαιώδης ιδρώτας χημικά όμοιος με τις σεξουαλικές ορμόνες, το οιστρογόνο και την τεστοστερόνη. Η αντίδραση μας στην όσφρηση (0.5 δευτερόλεπτα) είναι πιο γρήγορη από την αντίδραση στον πόνο (0,9) και τα ακουστικά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν ανανεώνονται, είναι όμως γνωστό ότι τα οσφρητικά κύτταρα του εγκεφάλου έχουν αυτή την ικανότητα, γεγονός που δείχνει καθαρά τη σπουδαιότητα τους.

Πως λειτουργούν τα αιθέρια έλαια ως αφροδισιακά

Υπάρχουν 8 διαφορετικοί τρόποι που λειτουργούν τα αιθέρια έλαια μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε να αυξηθεί το σεξουαλικό σφρίγος. Κάποιο συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο μπορεί να ενεργοποιεί δυο τρεις ή περισσότερους μηχανισμούς. Χρωστάμε στα φυτά τον αέρα που αναπνέουμε και την τροφή που τρώμε – γιατί λοιπόν να μην περιμένουμε να μας βοηθήσουν και στην πιο κρίσιμη λειτουργία της ζωής την αναπαραγωγή η οποία είναι και ο σκοπός του έρωτα.

 1. Συναισθήματα Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έκαιγαν μια διαφορετική ουσία κάθε πρωί μεσημέρι και βράδυ για να ευχαριστήσουν τον θεό Ρα, η φόρμουλα για το ηλιοβασίλεμα ήταν ένα πολύπλοκο μίγμα 16 συστατικών «κιφι» που υιοθέτησαν και οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι. Ο Πλούταρχος την περιγράφει ως εξής «γαληνεύει και νανουρίζει κατευνάζει τις ανησυχίες και λαμπρύνει τα όνειρα….φτιαγμένο από εκείνα τα πράγματα που τέρπουν περισσότερο την νύχτα…» Το 1875 έγραψε ο δρ Γ.Σ. Γουάτσον στο The medical press and Circular ότι οι οσμές δημιουργούν αίσθηση αγαλλίασης σς ψυχασθενείς. Σήμερα οι επιδράσεις μπορούν να μετρηθούν εύκολα από τις αλλαγές στο ηλεκτρικό φορτίο του δέρματος. Η σεξουαλική γιόγκα διδάσκει πως η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται με την αρχέγονη «πράνα» την ανοδικά κινούμενη ζωτικότητα.

 2. Συνειδητή σκέψη και αντίδραση Η Σιμίζου (κατασκευαστική εταιρία του Τόκιο) χρησιμοποιεί άρωμα λεμόνι στο εξειδικευμένο σύστημα κλιματισμού για να αυξήσει παραγωγικότητα χειριστών κομπιούτερ. Τα αιθέρια έλαια μας προσφέρουν μια πολύ πραγματική νοητική απελευθέρωση και όχι ένα μέσο απόδρασης από την πραγματικότητα. Οι νοητικές ικανότητες αυξάνονται, δεν μειώνονται ούτε φυλακίζονται. Τα αιθέρια έλαια μας αφήνουν δυνατούς, όχι εξασθενημένους με καθαρό μυαλό, όχι θολωμένους να πατάμε γερά στα πόδια μας όχι με λυμένα τα γόνατα.

 3. Νευρικό σύστημα Το ανθρώπινο νευρικό σύστημα αποτελείται από το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό σύστημα. Αυτά τα δύο συστήματα είναι ουσιαστικά δύο διακόπτες που «ανοίγουν» και «κλείνουν» διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες οι οποίες προκαλούν μεταβολές στα όργανα που είναι υπό τον έλεγχο τους. Το συμπαθητικό χρησιμοποιεί την αδρεναλίνη (και την νοραδρελανίνη και άλλες) που είναι γνωστή ως ορμόνη του φόβου, φυγής, μάχης και η οποία έρχεται σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης. Ο ίδιος μηχανισμός συμπαθητικού-αδρεναλίνης προκαλεί την εκσπερμάτιση. Πρόωρη εκσπερμάτιση παρατηρείται όταν ο άνδρας δεν μπορεί να ελέγξει την ποσότητα αδρεναλίνης που καθορίζει ο εγκέφαλος του να απελευθερωθεί στο αίμα, γεγονός που οφείλεται σε υπερβολική έξαψη, φόβο ή άγχος. Η πρόωρη εκσπερμάτιση, η ανικανότητα, η ανοργασμία στις γυναίκες και τα χαμηλά επίπεδα διέγερσης οφείλονται στην ανισορροπία στο παρασυμπαθητικό (προετοιμάζει οργασμό) και συμπαθητικό (πραγματοποιεί). Οι άνδρες τείνουν να παρουσιάζουν υπερδραστηριότητα συμπαθητικού (πρόωρη εκσπερμάτιση) και οι γυναίκες του παρασυμπαθητικού (ανοργασμία). Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το νευρικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας και κυρίως η ισορροπία του. Αυτό ακριβώς κάνουν τα αιθέρια έλαια πηγαίνουν απευθείας στο νευρικό και χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιετίες σαν εξισορροπιστές. Στο Ιαπωνικό Πανεπιστήμιο του Τόχο ο καθηγητής Σιζούο Τόρι επαλήθευσε ουσιαστικά την εμπειρική γνώση και διαπίστωσε ότι η δράση του συμπαθητικού ενισχύεται από το γιασεμί, υλάνγκ-υλάνγκ, μέντα, τριαντάφυλλο, πατσουλί, νερολί, γαρύφαλλο, ροδόξυλο, και βασιλικό ενώ η δραστηριότητα του μειώνεται από μαντζουράνα, σανταλόξυλο, λεμόνι, χαμομήλι και περγαμόντο.

 4. Ορμόνες Η ψυχοφαρμακολογία είναι γεμάτη από εγκεφαλίνες, δυνορφίνες, ενδορφίνες και βήτα-ενδορφίνες όπως ντοπαμίνη, ακετυλοχολίνη, καζομορφίνη και φενυλεθαμίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν ταυτόχρονα συνδεθεί με τους υποδοχείς απόλαυσης στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα η ινχιμπίνη και η στιμουλίνη είναι ένα ζευγάρι διακοπτών ενεργοποίησης και απενεργοποίησης που σε συνεργασία προκαλούν την παρασκευή σπέρματος και απελευθέρωση ωαρίων. Τα αιθέρια έλαια μοιάζουν με «θεραπεία ορμονικής αναπλήρωσης». Το γεράνι και ο ευκάλυπτος χρησιμοποιούνται στην ιατρική Αρωματοθεραπεία για την αγωγή του διαβήτη, την πάθηση που προκαλείται από ανεπάρκεια της ινσουλίνης. Επίσης γυναικεία αναπαραγωγικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με σάλβια, μάραθο, και έλαια οικογένειας ροδοειδών. Έρευνες έχουν δείξει ότι μοιάζουν με ορισμένες ορμόνες όπως οιστρογόνο και προγεστερόνη. Οι Πέρνερ και Ζένιφ απέδειξαν επίδραση ελαίων στον έμμηνο κύκλο ο οποίος είναι ορμονική δραστηριότητα. Ως αφροδισιακά λοιπόν τα αιθέρια έλαιά δρουν χαλαρωτικά, επιδρούν σε σεξουαλικές ορμόνες και διεγείρουν την σεξουαλική δραστηριότητα.

 5. Σιωπηλοί Βιολογικοί Αγγελιαφόροι Το 1982 οι βιολόγοι δρ Οράιανς και δρ Ρόαντς ανακάλυψαν ότι τα δένδρα στέλνουν αρωματικά μηνύματα το ένα στο άλλο για διάφορους λόγους. Επίσης οι άνθρωποι αντιδρούν έντονα σε αδενικές εκκρίσεις ορισμένων ζώων όπως η μοσχογαλή, κάστορας, μόσχου του μοσχοφόρου. Οι άνθρωποι στέλνουν μηνύματα με την μορφή των φερομονών, έχει αποδειχτεί σε μελέτες ότι οι άντρες βρίσκουν την οσμή γυναικών πιο ελκυστική στην ωορρηξία. Άλλωστε η λέξη φερομόνη προέρχεται από το «φέρω» και «ορμόνη» που με την σειρά του προέρχεται από το «ορμώ». Ο ψυχολόγος Μαικλ Τ. Ράσελ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας υποστηρίζει ότι πριν αρχίσει το ζευγάρι να κάνει έρωτα οι εξωκρινοί αδένες σε όλο το σώμα αλλά κυρίως στο πρόσωπο εκλύουν οσμηρά σήματα και αυτός εν μέρει είναι ο λόγος που είναι ευχάριστα τα φιλιά.

 6. Υγεία και Ομορφιά Τα φυσικά αιθέρια έλαια επενεργούν στο σώμα και αποτελούν ένα εξαιρετικό μέσο αύξησης του γενικού σωματικού σφρίγους, γιατί όπως επισημαίνει ο δρ Ζαν Βάλνετ μια από τις ικανότητες τους είναι η αύξηση της παροχής αίματος στους ιστούς γεγονός που βοηθάει στην αναζωογόνηση των κυττάρων αλλά και στην καθαριστική δράση των λευκών αιμοσφαιρίων. Τα αιθέρια έλαια μεταφέρονται σε όλο τον οργανισμό, προκαλώντας εσωτερική και εξωτερική αναζωογόνηση και ακτινοβολία.

 7. Αισθητικοί Παράγοντες Ο φημισμένος Αρωματοποιός Πιέρ Μπλεζό παραδέχτηκε ότι οι οσμές που υπάρχουν σε ένα εργαστήριο είναι τόσο ερωτικές ώστε ένας άνδρας με φυσιολογικές ορμές κινδυνεύει ή να τρελαθεί η να προβεί σε μη ενάρετες πράξεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο αφροδισιακό από την ιδέα ότι κάποιος μας βρίσκει ελκυστικούς. Αρχικά ο λόγος για τον οποίο θέλει κάποιος να μας πλησιάσει είναι και το άρωμα μας.

 8. Μνήμη Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ενώ ξεχνάμε γρήγορα αυτά που βλέπουμε και ακούμε, εν αντίθεση θυμόμαστε τις οσμές όλη μας την ζωή. Η διασύνδεση οσμής – μνήμης είναι τόσο έντονη που οι επιστήμονες συμβουλεύουν όταν διαβάζουμε να έχουμε κοντά μας ένα άρωμα και εάν το έχουμε μαζί μας όταν για παράδειγμα γράφουμε ένα διαγώνισμα θα μας ξαναέρθουν στην μνήμη αυτά που διαβάζαμε. Η διασύνδεσή άρωμα-μνήμη και συναίσθημα είναι ταυτόχρονα μυστηριακή και εξαιρετικά ισχυρή. Χαρακτηριστικά μερικά ιστορικά παραδείγματα από ιστορικά πρόσωπα που την είχαν συνειδητοποιήσει είναι η Ιωσηφίνα η ερωμένη του Ναπολέοντα που όταν την εγκατέλειψε πότισε όλο το παλάτι με μυρωδιά μόσχου το αγαπημένο της άρωμα και όταν το κατάλαβε η Μαρί Λουιζ η νέα του ερωμένη εκείνη το έλους με βιολέτα το δικό της. Τέλος η μνήμη σαφώς μπορεί να λειτουργήσει ως αναφροδισικό σε ένα άρωμα που μας συνδέει με μία αρνητική ιδέα ή βίωμα.

Πώς και που να χρησιμοποιείται τα φυσικά αιθέρια έλαια

Υπάρχουν 3 μέθοδοι χρήσης των αιθέριων ελαίων: Μέθοδος του Νερού Μέθοδος του Σώματος Μέθοδος του Δωματίου

• Μέθοδος του Νερού Μπάνιο Μπιντέ Κολπική πλύση Γιακούζι Σάουνα Ντους Καθιστό λουτρό

• Μέθοδος Σώματος Εισπνοή ατμών Χαρτομάντηλο ή μαντήλι Μασάζ Πόσιμα • Μέθοδος Δωματίου Κεριά Διαχυτές Λαμπτήρες Θερμάστρα ή υγραντής Ράντισμα δωματίου Μπολ με νερό Φωτιά *Κάθε ένας από τους τρόπους έχει καθορισμένη δοσολογία αλλά και τρόπο χρήσης που ενδεχομένως περιγραφή σε αυτόνομο άρθρο λόγω πολύ μεγάλου όγκου πληροφορίας

«Αρωμαντική» Γυναίκα

Ακολουθούν σημαντικές πληροφορίες αλλά και συνταγές από παγκόσμια βιβλιογραφία σε σχέση με προβλήματα εντοπισμένα στην γυναίκα καθώς και τα εμπορικά σκευάσματα που αναβιώνουν με αυστηρό τρόπο αυτές τις συνταγές της Αισθησιακής Αρωματοθεραπείας.

Femina Stimulation

Χαμηλή σεξουαλική ανταπόκριση ή ακόμα και πλήρη απουσία επιθυμίας μπορεί σε αυτά τα προβλήματα η Αρωμαντική να βοηθήσει σημαντικά. Βέβαια η χρήση συστατικών από την φύση δεν είναι κάτι καινούριο, πριν 16 αιώνες το Κάμα Σούτρα πρότεινε δοκιμή με μιμόζα, κάσια, μυρτιά, και μύρο για διέγερση της επιθυμίας. Υπάρχουν πολλά μίγματα που αυξάνουν την επιθυμία όπως επίσης και συνεργιστικά μίγματα για διάφορους τύπους και καταστάσεις (πολύ σφιγμένη, άγχος-ένταση, ανασφάλεια, κόπωση, πολλή δουλειά, έλλειψη σεξουαλικής ανταπόκρισης, διέγερση αργή και παρατεταμένη, θλίψη, κατάθλιψη, αδιαφορία και απομάκρυνση κτλ) Το σεξουαλικό σφρίγος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, πολλές φορές η σεξουαλική ψυχρότητα αποδίδεται σε κάποια σωματική δυσλειτουργία. Όμως στην περίπτωση του έρωτα πρέπει να εξεταστεί η συνολική εικόνα γιατί μόνο απλό δεν είναι. Με τα αιθέρια υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα να χαλαρώσουν τα μπλοκαρίσματα που περιορίζουν το σεξουαλικό σφρίγος. Στην παρούσα συνταγή έχει επιλεχθεί μία φόρμουλα με τα σημαντικότερα βιβλιογραφικά αιθέρια έλαια για την επιδιωκόμενη δράση. Περιέχονται λοιπόν 100% φυσικά αιθέρια έλαια από Γιασεμί, Τριαντάφυλλο, Σανταλόξυλο και Κύμινο. Είναι 100% αιθέριο έλαιο το τελικό μίγμα και πρέπει 30 σταγόνες αυτού να διαλυθούν περαιτέρω σε 30 ml ενός φυτικού ελαίου βάσης. Σαφώς περαιτέρω εξατομίκευση σε φόρμουλές ανάλογα των προβλημάτων που προαναφέρθηκαν (πολύ σφιγμένη, άγχος-ένταση, ανασφάλεια, κόπωση, πολλή δουλειά, έλλειψη σεξουαλικής ανταπόκρισης, διέγερση αργή και παρατεταμένη, θλίψη, κατάθλιψη, αδιαφορία και απομάκρυνση κτλ) είναι εφικτή.

Femina Relief

Το συνηθέστερο εμμηνορροϊκό πρόβλημα είναι η δυσμηνόρροια, δηλαδή ο πόνος της περιόδου. Εφόσον δεν υπάρχουν οργανικές επιπλοκές, μπορεί να βοηθηθεί με αγωγή αρωματοθεραπείας. Σύμφωνα με αναφορές των πλέον αξιόπιστων στην παγκόσμια βιβλιογραφία αντλούμε τα ακόλουθα στοιχεία. Η καλύτερη θεραπεία είναι, επί μια εβδομάδα, αρχίζοντας από την πρώτη μέρα της περιόδου, καθημερινό μπάνιο με αιθέρια έλαια σε συνδυασμό με μασάζ που βοηθά με εξαλειφθεί η συμφόρηση. Μέχρι 5 σταγόνες στο μπάνιο από τα ακόλουθα κατάλληλα αιθέρια έλαια: Καζεπούτ, Ρωμαϊκό Χαμομήλι, Κυπαρίσσι, Εστραγκόν, Γιουνίπερο, Μέντα, Δενδρολίβανο, Φασκόμηλο και Μοσχοκάρυδο. Το έλαιο του μασάζ την πρώτη μέρα της περιόδου το απλώνεται και κάνετε μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς, μέση και γοφούς για τουλάχιστον 1 λεπτό. Χρησιμοποιείται για το μίγμα 27 ml έλαιο βάσης (σταφυλοκουκουτσέλαιο – φουντουκέλαιο, βερικοκέλαιο) + 3 ml GLA έλαιο (μποράγκο ή νυχτολούλουδο) + 30 σταγόνες μίγματος αιθέριου ελαίου. Υπάρχουν πολλές συνταγές για το μίγμα των αιθέριων ελαίων με ευεργετικά οφέλη (εμείς γνωρίζουμε τουλάχιστον 3) επιλέχθηκε στην παρούσα συνταγή η ακόλουθη με 100% φυσικά αιθέρια έλαια: Κυπαρίσσι – Εστραγκόν – Δενδρολίβανο Σαφώς υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευασθούν και άλλοι συνδυασμοί βάση προτίμησης και πάντα με προσεχτική επιλογή των κατάλληλων εκείνων. Επιπλέον υπάρχουν και προσαρμοσμένες συνταγές τόσο για την απουσία περιόδου αλλά και για άτακτη περίοδο.

Femina Maturity

Αναφερόμαστε σε προβλήματα που σχετίζονται με τις κολπικές εκκρίσεις και κυρίως με την έλλειψη αυτών. Η ποσότητα κολπικών εκκρίσεων πριν από την ερωτική πράξη και κατά την διάρκεια της εξαρτάται από ένταση σεξουαλικής διέγερσης και ποικίλει σε μεγάλο βαθμό. Η απουσία πέρα ότι δυσκολεύει την διείσδυση πολλές φορές την κάνει και αδύνατη. Η εμμηνόπαυση μπορεί να μειώσει τις κολπικές εκκρίσεις όπως και το άγχος, το στρες, ο φόβος και η ένταση. Κατά τη σεξουαλική διέγερση, οι Βαρθολίνιοι αδένες, που βρίσκονται κάτω από την είσοδο του κόλπου, εκκρίνουν ένα υγρό που επιτρέπει την διείσδυση στον κόλπο και εξαρτάται από ορμονική και σεξουαλική διέγερση. Η χρήση των αιθέριων ελαίων αυξάνει την ποσότητα των κολπικών εκκρίσεων. Μερικά αιθέρια δείχνουν να αυξάνουν αυτή την έκκριση περισσότερο από άλλα, κυρίως γιατί μιμούνται την θηλυκή ορμόνη το οιστρογόνο. Δεν χρειάζεται ειδική αγωγή αρκεί ένα μπάνιο ή μασάζ. Τα κατάλληλα εκείνα αιθέρια έλαια είναι τα ακόλουθα: Γεράνι, Τριαντάφυλλο, Φασκόμηλο (Sclrarea), Μελισσόχορτο, Σανδαλόξυλο, Υλάνγκ-Υλάνγκ, Νερολί, Κυπαρίσσι, Υάκινθος, Λεβάντα, Θρούμπι, Γλυκάνισο, Κανέλλα, Μοσχοκάρυδο, Βενζόη, Μάραθος. Ακολουθείτε την ίδια συνταγή με πριν για να παρασκευάσετε το πλήρες μίγμα … Χρησιμοποιείται για το μίγμα 27 ml έλαιο βάσης (σταφυλοκουκουτσέλαιο – φουντουκέλαιο, βερικοκέλαιο) + 3 ml GLA έλαιο (Μποράγκο ή Νυχτολούλουδο) + 30 σταγόνες μίγματος αιθέριου ελαίου….. Υπάρχουν συνταγές όπως προαναφέρθηκε για μπάνιο και μασάζ τουλάχιστον 6. Στο παρον μίγμα χρησιμοποιείται μια συνταγή μασάζ και αποτελείται από Γεράνι – Λεβάντα – Μάραθο. Σαφώς όπως και στα υπόλοιπα μπορούν εξατομικευμένα να παρασκευασθούν και άλλες και για μασάζ αλλά και για μπάνιο.

Femina Fertility

Το πρόβλημα της γονιμότητας παγκόσμια λαμβάνει τραγικές διαστάσεις. Μόνο στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αμερικής παρουσιάζουν ότι 1 στα 6 ζευγάρια αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα. Μια μελέτη του Αμερικάνικου Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας διαπίστωσε ότι σε ηλικίες παντρεμένων γυναικών 20-24, που είναι η πιο γόνιμη ηλικία της γυναίκας, τα περιστατικά στειρότητας αυξήθηκαν κατά 177% από το 1965 έως το 1982. Σε περιπτώσεις σοβαρού οργανικού προβλήματος (στις γυναίκες το σημαντικότερο είναι η απόφραξη των ωαγωγών σαλπίγγων) τα αιθέρια έλαια δυστυχώς δεν μπορούν να βοηθήσουν. Σε περίπτωση όμως που οι ιατρικές εξετάσεις επαληθεύουν την μη ύπαρξη ανυπέρβλητου οργανικού προβλήματος μπορούν να βοηθήσουν ποικιλοτρόπως. Αναλυτικότερα: • Όσο περισσότερο απεγνωσμένα επιδιώκεται η σύλληψη τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες επειδή οι οδοί σύλληψης συσφίγγονται από την τρομερή ένταση. Είναι ευρέως γνωστό λοιπόν ότι τα αιθέρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην χαλάρωση. • Μερικά αιθέρια έλαια έχουν φυτορμονικές ιδιότητες που μιμούνται τις ανθρώπινες. Χαρακτηριστικά ο δρ Ζαν Βαλνέτ δηλώνει με βεβαιότητα ότι τα αιθέρια έλαια ασκούν εξισορροπητική επίδραση στους ενδοκρινείς αδένες. Η δε χρήση τους θεωρείται μια μορφή οργανικής διεγερτικής θεραπείας. Σαφώς υπάρχουν και φυτά που πρέπει να αποφεύγονται γιατί η επίδραση τους δεν βοηθά στη σύλληψη. Συγκεκριμένα το γιάμ, σόγια, σισάλ, τριγωνέλλη είναι όλα φυσικές πηγές «σαπογενίνης». Από την ουσία αυτή προέρχονται οι σεξουαλικές ορμόνες που χρησιμοποιούνται σε αντισυλληπτικά χάπια. Επίσης χρησιμοποιούνται στην παραγωγή στεροειδών όπως η κορτιζόνη. Αναλυτικά αιθέρια που μιμούνται το οιστρογόνο είναι τα ακόλουθα: Κυπαρίσσι – Φασκόμηλο (sclarea) – Φασκόμηλο – Θρούμπι – Μαϊντανός – Μοσχοκάρυδο – Αγγελική – Καζεπούτ – Κόριανδρος – Ρίγανη – Βασιλικός – Καλέντουλα – Γλυκάνισος – Λυκίσκος – Θυμάρι – Γεράνι – Ρωμαϊκό Χαμομήλι – Μάραθος κα Επίσης τονωτικά της μήτρας και των ωοθηκών είναι: Βουλγάρικο Ρόδο – Μελισσόχορτο – Γεράνι Η συνταγή που έχει επιλεχθεί για την αύξηση της γονιμότητας είναι η ακόλουθη: Μελισσόχορτο – Βουλγάρικο Τριαντάφυλλο – Φασκόμηλο (sclarea) 1 σταγόνα του μίγματος ανά ml φυτικού ελαίου για εφαρμογή σε μασάζ (κοιλιά – μέση –γοφοί μέχρι αρχή σχισμής γλουτού). Αντίστοιχα υπάρχουν τουλάχιστον 3 συνταγές για βοήθεια στην σύλληψη σε μασάζ αλλά και αντίστοιχες συνταγές για αντρική γονιμότητα που θα αναφερθούν στο κεφάλαιο του άντρα.

Femina Cellulite

Τα αιθέρια έλαια ταυτόχρονα όμως με γυμναστική και διατροφή και φυσικά ποτέ μόνα τους μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία της απέκκρισης, να αποτοξινώσουν το σώμα και να τονώσουν τους πλαδαρούς μυς. Η κυτταρίτιδα αρχίζει να σχηματίζεται όταν ένας κουρασμένος οργανισμός επιβραδύνει την διαδικασία της απέκκρισης. Διάφορες περιοχές δεν μπορούν να απομακρύνουν το νερό και τα τοξικά απόβλητα και έτσι ο ιστός χοντραίνει σκληραίνει και δημιουργούνται φουσκωμένα εξογκώματα που μοιάζουν με φλούδα πορτοκαλιού. Τα αίτια είναι πολλά όπως κόπωση, ελλιπής γυμναστική, δυσκοιλιότητα, κακή κυκλοφορία, κατανάλωση τοξικών τροφίμων και φυσικά προβλήματα του πεπτικού. Σε κάποιες γυναίκες θεωρείται μάλιστα αναπόφευκτη λόγω των επιπέδων οιστρογόνου στον οργανισμό τους αλλά πέρα από γυναίκες απειλεί και τους άντρες λόγω κυρίως τοξικής διατροφής. Η πρώτη κίνηση είναι λοιπόν η διατροφή που δεν θα επεκταθούμε περισσότερο και η επόμενη το μασάζ συνεργιστικών μιγμάτων με βάση ένα φυτικό λάδι. Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται το σταφυλοκουκουτσέλαιο και το φουντουκέλαιο. Το μασάζ σαφώς εντοπίζεται στις λιπαρές περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα. Τα αιθέρια έλαια τα κατάλληλα είναι: Ρίγανη – Θυμάρι – Λεμόνι – Γκρέιπφρουτ – Γιουνίπερο – Μάραθος – Κυπαρίσσι – Σέλερι κα Η συνταγή που έχουμε επιλέξει περιλαμβάνει Μάραθο – Κυπαρίσσι – Λεμόνι Σαφώς υπάρχουν πολλές ακόμα συνταγές που μπορούν να προσαρμοστούν εξατομικευμένα όπως και συνταγές γενικότερα για να διατηρείστε σε πολύ καλή αθλητική κατάσταση (φόρμα). Ένα παράδειγμα είναι η άριστη συμπεριφορά του δενδρολίβανου και της λεβάντας στους μηρούς.

Femina Breast

Το τελευταίο κεφάλαιο που αφορά την γυναίκα και θα ασχοληθούμε ως συνταγές είναι το σημαντικότατο από ψυχολογίας και όχι μόνο ζήτημα του γυναικείου στήθους. Χαρακτηριστικό του πόσο σημασία δίνονταν διαχρονικά, στην Αρχαία Αίγυπτο έβαζαν τους σπόρους του Nigella sativa μέσα στο ψωμί τους επειδή πίστευαν ότι μεγαλώνει το στήθος. Επίσης κρέμαγαν τους σπόρους σε ένα μικρό πάνινο σακουλάκι ανάμεσα στα στήθη τους όπου η ζέστη του σώματος απελευθέρωνε το άρωμα τους. Εάν και δεν μπορούν τα αιθέρια έλαια να αλλάξουν το σχήμα και το μέγεθος μαζί με το κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων μπορούν να πετύχουν σημαντικά αποτελέσματα. Η χρήση αιθέριων ελαίων που διεγείρουν την θηλυκή ορμόνη (οιστρογόνα) διεγείρουν τον ιστό του μαστού, σφίγγουν το στήθος και με παράλληλη γυμναστική αυξάνουν το μέγεθος. Σαφώς όπως και όλες οι συνταγές θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στην εγκυμοσύνη και στην γαλουχία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ρητά απαγορεύονται. Τα αιθέρια έλαια τα κατάλληλα λοιπό είναι : Μάραθος – Αγγελική – Λεμονόχορτο – Φασκόμηλο (sclarea) – Γεράνι – Λυκίσκος – Φασκόμηλο – Κυπαρίσσι – Μαιντανός κα Η συνταγή που έχει επιλεχθεί είναι Μάραθος – Φασκόμηλο (sclarea) - Γεράνι. Όπως και σε όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 2 κατάλληλες συνταγές. Το λεμονόχορτο ακόμα και μόνο του ανυψώνει και τονώνει τον ιστό αρκεί να υπάρχει επιμονή στην χρήση του. Το γεράνι θεωρείται πλούσιο σε φυτορμόνες παραπλήσιες με τις ανθρώπινες ορμόνες που ρυθμίζουν μεταξύ άλλων την ανάπτυξη του στήθους. Η τριγωνέλλη εάν και δεν είναι τόσο καλή πηγή φυτορμονών χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για ενθάρρυνση γαλουχίας και να στρογγυλεύει το στήθος.

Find us on facebook